lördag 9 augusti 2008

Väl talat, Lennart!

Folkets Hus & Park-rörelsens VD Lennart Derehag talar för digitalisering av biograferna i ett inlägg i Aftonbladet idag. FHP har jobbat med digitala biografer sen början av 2000-talet och är ledande i Sverige idag på det området. Det är klart att detta är ett huvudbry för de konkurrenter som fortfarande kör analog bio. Man kan förstå att de tycker det är klokt att försöka bromsa utvecklingen.

För biofilmen ur ett större perspektiv är det dock förkastligt att hålla fast vid gamla strukturer. Digitalisering ger fler möjlighet att se färsk film snabbare och dessutom en möjlighet att visa fler olika filmer i samma biograf. Båda dessa saker är nödvändiga för att publiken ska välja bion före TV-fåtöljen i framtiden.

Investeringskostnaden för en digital anläggning kan självklart bli ett problem för de mindre biograferna. Det är där som det politiska ansvaret kommer in. Finns det något politiskt intresse att ge även små biografer förutsättningar att ta klivet in i den digitala världen? I så fall bör riksdagen skicka direktiv om att ge kulturstöd till såna investeringar. Kommunerna bör inrätta egna stöd för att främja biograferna. Och SFI bör få ge teknikstöd även till digitala investeringar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig sett äkta digital bio utan endast den lågkalorivariant som ibland används för reklam innan filmen. Men där används förhållandevis enkla och lågupplösta singelchips DLP-projektorer. Förhoppningsvis kommer de projektorer som kör 2K att vara betydligt vassare.

Filmbolagen borde dock vara helt överlyckliga över att gå över till digital teknik eftersom att kostnaderna för att distribuera filmen blir så vanvettigt mycket lägre. Läste någonstans att en 35mm kopia kostar runt 8000 kr och en digital kopia med en bitrate på 250 mbit ryms på en 300 GB hårddisk och dessa kostar ju närmast ingenting idag och kan dessutom återanvändas. Dessutom blir fraktkostnaderna mycket lägre. Sedan finns ju alltid möjligheterna att distribuera via t.ex. fiber.

Så den digitala revolutionen av bion står nog bara och väntar runt hörnet. Finns massor av pengar att spara bara på distributionskostnaderna.

Men sedan återstår det ju att se hur de digitala grejerna står sig mot gammal beprövad analog teknik, för det är ju inte riktigt alltid som digitalt är bättre. Men det är oftast enklare.

Anonym sa...

Självklart kommer biograferna att digitaliseras, frågan är bara när och vem som skall betala. Folkets Hus vill finansiera detta via skattsedeln, men jag har inget lust att bidra med skattepengar. Biograferna måste kunna bära sina egna kostnader och sedan om intäkterna kommer från filmvisning eller operasändningar spelar ingen roll.

Anonym sa...

Jag lägger hellre mina skattepengar på digitala biografer än på Dramaten.

Anonym sa...

känns helt rätt att digitalisera och om småbiografer behöver stöd bör dom få det. hellre satsa på sånt än på höga politikerarvoden eller monument

Anonym sa...

Finansieringsfrågan är naturligtvis den avgöranden faktorn för utrullning av den digitala tekniken i landet. Min uppfattning innebär inte att det enbart är staten som ska ta kostnaderna för digitaliseringen.
Kommunerna borde också ha ett stort intresse av detta. Fler och fler kommuner inser vikten av en bra fritid och ett rikt utbud av kultur och nöjen.
Anledningen till att alla aktörer på biomarknaden inte anser att det finns någon anledning att påskynda utvecklingen, är naturligtvis att detta innebär oerhört stora kostnader för framför allt de stora aktörerna. Dessa finns ju företrädesvis i våra stora städer.
Men vad sker med resten av landet under tiden som vi ska vänta på "de stora"? När dom väl har bestämt sig för ett skifte så är min analys att det i princip kommer att ske över en natt. Helt plötsligt kan vi(små) stå där utan analoga kopior och med enbart analoga projektorer. Alltså ingen film att visa!!
Regeringen har uttryckt att kulturen bör göras tillgänglig för hela landet. Samtidigt som kulturministern uttryckt att marknaden ska ta hand om teknik skiftet. För mig går inte den logiken ihop. Ska marknaden ansvara för teknikskiftet kommer biograferna utanför de största städerna att försvinna och de nuvarande dominerande aktörerna att bli än mer dominerande. Detta innebär en monopolliknande ställning. Monopol är ju verkligen något som alliansregeringen är emot. Så nu måste hända något snabbt!!! Går staten före så kommer kommunerna efter.