fredag 1 augusti 2008

Nya Wallander-filmer på gång

Henning Mankells polisman Kurt Wallander hamnar än en gång på vita duken, denna gång i en serie om 13 (!) filmer. Det är "som vanligt" Krister Henriksson som agerar Wallander. Inspelningarna har påbörjats på plats i Ystad.

Först ut är Hämnden, som får biopremiär den 9 januari 2009. Övriga tolv filmer spelas in fram till december 2009, men de är främst avsedda för TV- och DVD-marknaden.

I Hämnden får vi möta två nya medarbetare till Wallander; Pontus, som spelas av Sverrir Gudnasson (känd från bl a Kommissionen) och Sabina, spelad av Nina Zanjani (Se upp för dårarna). Vi träffar även en ny åklagare som flyttat ner från Stockholm till Ystad. Åklagaren heter Katarina och gestaltas av Lena Endre.

Sedan tidigare känner vi igen polisen Martinsson (Douglas Johansson från Arn – Tempelriddaren och Rosa: The Movie). Även många andra medspelare känns igen från tidigare filmer (Fredrik Gunnarsson, Mats Bergman, Stina Ekblad).

För manus står Hans Rosenfeldt. Han har tidigare levererat manus till bl a Hassel - Förgöraren och Reuter & Skoog.

Filmen Hämnden kommer att anknyta till dagens oro för terrorism. Ystad skakas av en kraftig explosion som släcker staden. Fler dåd följer och spänningen stiger i staden. Är det terrorister som härjar eller finns en annan förklaring? Under ökande tryck från medierna jagar Wallander efter lösningen...

Ja, vad kan man säga om detta? Personligen har jag haft nöje av den tidigare filmsviten, där Krister Henriksson gör ett gott jobb som Wallander (även om jag alltid gör en jämförelse med Rolf Lassgårds karismatiska tolkning). Massproduktion av filmer i en serie löper alltid risk att vattna ur kvalitén, men teamet har lyckats hålla sig nära andan i Mankells originalförlaga och levererar bra svenskt kriminaldrama.

Det som ska bli extra intressant att se i Hämnden är hur man lyckas motivera att just Ystad skulle kunna bli ett mål för terrorism. Om den kopplingen blir för långsökt faller nog en del av charmen med filmen, är jag rädd.

Men tills vidare är jag beredd att ge det här upplägget en chans. Tummen upp...

1 kommentar:

Anonym sa...

Ninas karraktär heter Isabell och inte Sabina.