fredag 2 januari 2009

Nytt år, nya filmer

Den 27 februari är det premiär för en av svensk films stora filmer under 2009 (i alla fall enligt förhandstipsen): "Män som hatar kvinnor" efter Stieg Larssons bok med samma namn. Vi har bloggat tidigare om det, men en kort resumé:

Mikael Blomqvist är en journalist som döms för förtal av en känd industriman. Han tar en "time out" och anlitas att göra en släktbiografi över familjen Vanger. I jobbet finns ett gammalt mysterium med ett ouppklarat försvinnande/mordfall.

Blomqvist stöter ihop med Lisbeth Salander, en egensinnig researcher som visar sig vara mycket datakunnig. Salander har dessutom personliga hemligheter att bära på.

Runt dessa två byggs historien om tidskriften Millennium, maktspel mellan industrigrupper och mellan kön. Och så blir det en del action när man försöker lösa mysteriet med den mördade (?) Harriet Vanger.

Rollen som Mikael Blomqvist görs av Michael Nyqvist, medan Lisbeth Salander spelas av Noomi Rapace. Även resten av rollistan kryllar av kända namn: Peter Haber, Lena Endre, Marika Lagercrantz, Per Oscarsson, Sven-Bertil Taube, Eva Fröhling, Reuben Sallmander, Stefan Sauk...ja, t o m Siewert Öholm hittar man i en liten roll.

Inga kommentarer: